MassageTerapi & MediYoga Sösdala

Cert. massör Heike Burenhult

Skrolla ner till din behandling

 

KLASSISK SVENSK MASSAGE 

 

En behandlingsform som är känd och väletablerad världen över. Massage kan vara friskvård för att öka ditt välbefinnande och ger dig medvetenhet om din kropp, men kan också vara en förebyggande behandling eller ett stöd i din träning. Massage är en effektiv behandling vid många skador, smärta och annan ohälsa. I rehabilitering kan den därför vara en viktig inslag. 

Läs mer om Klassisk svensk massage.

Du väljer själv eller i samråd med mig som din massageterapeut vilken behandling du behöver. Behandlingstiden varierar mellan 30 och 120 minuter (se under rubriken priser). 
Dryck i form av vatten eller ekologiskt té ingår. Alla massageoljor är 100% vegetabiliska (inga mineraloljor).

Bra att veta och att tänka på när du får massagebehandling:

Tveka inte att fråga mig om du har funderingar före, under eller efter behandlingen.

Finns det situationer då man ska undvika massage?

Ja, inom vård och medicin talar man i sådan fall om kontraindikationer (läs mer), men man kan använda andra manuell terapeutiska metoder samt olika rehabiliteringsövningar. 

Det finns en rad sjukdomar och skador där manuell terapi inklusive massage inte ska utföras, eftersom behandlingen kan ursaka problem i kombination med vissa läkemedel. Ett samtal där du får berätta om dina besvär och hälsostatus (anamnes) är alltså viktigt innan behandlingen påbörjas. 

Hur ofta ska man får massagebehandling?

Det är beroende på hur mycket besvär du har och hur länge du har haft dina spänningar och smärtor eller om du vill bara ha en avslappnande massage. Rådfråga mig gärna.  

  

BEHANDLING MEDICINSK MASSAGETERAPI

 

källan: anatomical chart companyMedicinsk massageterapi är en behandlingsmetod som använder sig av Klassisk Svensk Massage och andra neuromuskulära behandlingsmetoder såsom töjningar och tryck. Målet med behandlingen är att hitta de obalanser i kroppen som orsakar smärtor och spänningar.

För att behandlingen ska vara effektiv samlar jag information om din nuvarande och tidigare hälsotillstånd genom en hälsodeklaration och en anamnes, kroppshållningsanalys, undersökning av ledernas rörelseförmåga och muskelfunktion samt muskeltöjningstest och palpation. Detta sker vid första behandlingen. 

Alla dessa metoder inkluderad massage ska vara smärtfria. Smärta är en signal som kroppen skickar för att varna och skydda från skada. Smärta är en upplevelse av obehag och den är individuell, därför är det viktigt att du berätta om du upplever smärta under behandlingen och även vid återbesök om hur det upplevts sedan föregående besök. Manuell terapi har effekt både momentant men även en tid efter själva behandlingen. Man brukar säga att det kan kännas "skönt/gott ont" men som terapeut vill man inte överträda till smärta.

Tveka inte att fråga mig om du har funderingar förre, under eller efter behandlingen.

  

AVSPÄNNINGSMASSAGE 

De flesta människor går omkring med spänningar i musklerna, speciellt i nacke, skuldror och rygg. Ofta är det fråga om spänningar orsakade av stress eller ensidiga rörelsemönster. Det kan även handla om så kallade försvarsspänningar efter olika skador eller trauman. Oavsett orsak kan du få avspänningsmassage, som är en effektiv och enkel metod utvecklad av Hans Axelson.

Avspänningsmassagen utförs med lugna och lätta grepp på huden. Jag börjar med rygg och skalp för att sedan fortsätta med en skön och effektfull ansiktsmassage. Avspänningstester görs på armar och ben och behandlingen avslutas med vaggnings- och skakningsrörelser. 

Metoden påverkar hela kroppen och är ofta effektivt smärtstillande och rogivande.
Regelbunden avslappningsmassage, kanske så ofta som varje vecka, är ett bra sätt att gå ner i varv och lära kroppen att hitta tillbaka till ett naturligt avslappnat tillstånd. 
Vid infektioner och/eller feber ska man dock avstå från massage. 
(Axelsons Gymnastiska Institut)

   

HONUNGSMASSAGE

Honungsmassage är en flera tusen år gammal tibetansk massageform. 
Det är en metod som används för att rena kroppen. Honung används här som ett dragämne som hjälper att suga ut ”förorenad” energi från kroppen, samtidigt som honungen via absorbering överför sina utmärkta läkande egenskaper. Honungsmassage utgör en variant av reflexoterapi och är uppbyggd på honungens och massagens kombinerade hälsobringande effekter. 

honungsmassage-massagetime.jpgSå går det till:
Du ligger på en brits i underkläder. Massage utförs som ryggmassage. Honungen masseras direkt på huden och stryks ut med runda rörelser djupt in i huden. Man masserar egentligen inte musklerna utan istället stryker, lyfter och trycker man med händerna. Genom friktionen fungerar honungen som ett slags signalsubstans som frigör slaggprodukter. Honungen som innehåller druvsocker, enzymer, vitaminer, olika mineraler, samt propolis absorberas i huden. Honungsmassagen kan kännas en del. När slaggämnen pressas upp genom porerna kan huden bli lite röd. Efter behandlingen avlägsnas honungen.

Effektiv vid förkylning (hosta), nerv- och ledvärk och vid stress. Kan användas som en del av anticellulitbehandlingar. Den förbättrar blodcirkulationen i djupare hudlager och i muskler samt främjar ämnesomsättningen i inre organ och vävnader. Honung absorberar toxiner och påskyndar deras borttransport från organismen. Används för rengöring av huden och för att förbättra lymfcirkulationen. Efter massagen blir huden skönt silkeslen.

Rekommenderas inte för gravida, honungsallergiker eller personer som under det senaste halvåret har blivit opererade på massageområdet. 

   

HOT STONE MASSAGE

 Hot stone massage är en holistisk behandling där man använder sig av varma lavastenar som innehåller mineraler och framför allt järn, som absorberas genom huden. Stenarnas värmande effekt förstärker och fördjupar massagens förmåga att reducera spänningar, minska stress och på så sätt återställa balansen. Massagen främjar harmoni och ett positivt energiflöde, den ger ett meditativt tillstånd och en känsla av lugn. Massagen ökar blod och lymfcirkulationen samt stimulerar cellförnyelsen. Den är djupt avslappnande, stressminskande, renande och ger ny kraft och energi!

 

Lymfmassage

Lymfmassage stimulerar lymfsystemet att föra överskottsvätska och slaggprodukter på ett effektivt sätt ut ur kroppen. Det är en helkroppsbehandling som består av strykningar, djupandning och lätta/fasta tryck i lymfflödets riktning och ibland djupare grepp och koppning för att lösa upp stopp och fibroser. Syftet med lymfmassage är att leda bort lymfvätska från svullna områden med skadade lymfnoder (lymfknutor) till friska områden, där vätskan kan tas om hand.

 

Lymfans funktion

Lymfan är en klar vätska som cirkulerar runt i vår kropp i ett lymfsystem som i stort sett följer blodådrorna. Blodet tillför kroppen näringsämnen och syre medan lymfan samlar upp vävnadsvätskan som sipprar ut från kärlen, filtrerar och rensar den från avfallsprodukter som bl a försvinner ut via njurar, lever och andning. Den rensade vätskan leds tillbaka ut i blodet igen. Lymfbanorna är kroppens avloppssystem, som “städar bort” vätska och slaggprodukter och hjälper kroppen att hålla ett jämnt näringsflöde. Lymfsystemet är kroppens och vårt eget detoxsystem. Det tar inte bara hand om slaggprodukter utan också t ex bakterier, virus och cancerceller.

Man kan kalla lymfsystemet för kroppens reningsverk och det behövs för att:

- forsla bort slaggprodukter (gamla celler, proteiner, mjölksyra, bakterier)
- bekämpa infektioner
- transportera lymfa
- transportera fett
- transportera överskott av vatten och upplösta ämnen från vävnadsvätskan till blodet

Lymfmassage kan ha positiv effekt för de som har problem med:

- sömn
- oro/stess
- celluliter
- dålig blodcirkulation
- ödem
- infektioner
- slapp hud
- värk
- ansamlingar av slaggprodukter
- yrsel och huvudvärk
- restless legs 
- frusenhet
- träningsvärk
- övervikt

Behandlingen passar alla, men speciellt personer med någon typ av mindre svullnad, smärta, domningar eller trötthetssymptom. 
Gått igenom en operation eller cancer behandling.

Klienten brukar uppleva sig “lätt i kroppen” efter massagen.

Lymfmassage rekommenderas även för gravida från v 13 och framåt, för att hjälpa till att hålla igång lymfsystem och blodcirkulation.

Trycket anpassas till den enskilde klientens tillstånd. 
Välj gärna mellan olika behandlingstider, jag rekommenderar dock att boka ett behandlingspaket för att uppnå ett bra resultat (se priser).

Vad mer kan du göra?

Bebe Gransten tipsar: 

- Gå på lymfmassage gärna 1 gång i månaden. Gör egenvårdsmassage på dig själv varje dag gärna flera gånger / dag.

- Egenvårdsmassage = egenmassage, smörja in sig, torka sig med handduken i lymfflödets riktning, börja vid halsen mot nyckelbensgropen sen armarna, bålen, benen, torka hela tiden upp mot hjärtat, varje dag.

- Djupandning, änglavingar 5st 5gånger per dag.
Stå, sitt eller ligg. Armarna hängande rakt ner. Ta ett djupt andetag och fyll magen med luft. Lyft sakta armarna via naveln och näsan och sträck upp armarna ovanför huvudet och håll andan några sekunder. Andas ut långsamt töm (dra in) magen på luft och sänk armarna (bröstsim).

När du sitter i bilen, på kontoret, vid TV-en, på teatern, på middagar gör du ljupandningar med diskreta axelrullningar, det är nästan lika bra som änglavingar. Gör något vettigt av bilköandet = gör djupandning med axelrullningar.

- Stödstrumpor, kompressionsstrumpor, strumpor ska gå ända upp på låret så nära ljumsken som möjligt, (knästrumpor gör ofta mer skada än nytta), Stayups eller strumpbyxa, som sitter rätt.

- Rörelse utan pulshöjning gärna i kombination med djupandning, mjuka muskelrörelser, t.ex. klappa hunden/katten, simma, vattengympa, lugn yoga tex Yinyoga, lugna promenader, stavgång.

- IR – bastu, infraröd värmebehandling, läs mer http://www.luxway.se/. Finns ofta på skönhetssalonger, hotell, spa . Har du trögt lymfsystem, köp en IR-bastu så du kan basta varje dag hemma, eller ha en på jobbet till personalen. Man behöver duscha efteråt.

- Lympha Press – maskin – kompressionspump, Det är viktigt att sätta fart på lymfsystemet före Lympha Press behandling, gör änglavingar, lymfmassage vid nyckelbensgrop, hals och nacke.

- Hudvård, viktigt att hålla huden mjuk och smidig för att minska på ev. bakterier som kan belasta immunsystemet/lymfsystemet, smörj dig enligt egenvårdsschemat.

- Lymftejpning

- Allt som på naturlig väg som gör att just du uppnår lugn och avslappning.

Mer information hittar du på hemsidan SÖF. Kika gärna in - här finns mycket information, självtest samt filmmaterial (egenvård).
Klicka gärna även på länken nedan, så får du en introduktion om lymfan, ödem och mycket mer:
https://www.youtube.com/watch?v=6wzF8i41RAQ&feature=youtu.be

 

NATURLIG FACELIFT (Ansiktsmassage med detoxeffekt)

 

Vill du få en bättre hy, förhindra och förminska rynkor - och samtidigt komma i balans och må allmänt bättre? Naturlig Facelift ansiktsmassage ger en naturlig ansiktslyftning utan kirurgiska ingrepp och skapar balans i energisystemet. Metoden är en unik kombination av beprövade traditionella japanska och indiska tekniker samt akupressur och ansiktsreflexologi, som förfinats och anpassats till modernt västerländskt tänkande.

EFFEKTER:
Genom bland annat effleurage, friktion och lätta manipulationer ökas blodcirkulationen och den cellulära syresättningen samt näringsupptaget i huden, vilket har en föryngrande effekt och ger huden en friskare lyster. Huden är ett av våra utrensningsorgan och denna ansiktsmassage fungerar som en detoxbehandling, genom att lagrade slaggprodukter och gifter kommer ut i huden och lymfsystemet. Själva ansiktsmassagen är också mycket avslappnande i sig och löser upp muskelspänningen i ansikte, hals och huvud och öppnar för djup avslappning och inre frid. I behandlingen stimulerar jag akupressurpunkter i ansiktet, så att energiflödet i de relaterade meridianerna kommer igång och kroppen balanseras. Behandlingen kan därför upplevas som en helkroppsbehandling.

BRA ATT VETA:
Det är bra om Du kommer utan smink eller med enbart ögon-make up. Behandlingen inkluderar oljemassage av axlar och dekolletage. En behandling tar ca 45 minuter. Drick gärna vatten innan och efter behandlingen för att underlätta utrensningen av slaggprodukter. Jag rekommenderar att börja med 5 behandlingar i rad, med intervaller på max 14 dagar. Därefter kan man ”underhålla” ansiktet med en behandling i månaden.

 

Taktil Aroma Touch Massage 

Taktil Aroma Touch behandling lämpar sig speciellt bra när du upplever dig stressad eller har värk och spänningar i kroppen. Det är en mjuk och avslappnande massageform med 100% rena terapeutiska oljor. Eteriska oljor är naturliga doftande ämnen från växtriket som påverkar oss fysiskt, psykiskt och mentalt.

massage3fötterhand

Eteriska oljor används framför allt för att förebygga och lindra sjukdomar samt för att stärka kroppens egna självläkande resurser. Vårt luktsinne är nära förbundet med våra känslor och minnen. Två luktnerver går rakt in i hjärnan och påverkar framför allt det limbiska systemet som har stor påverkan på våra känslor och instinkter.

Taktil Aroma Touch Massage behandling är en teknik där man arbetar på rygg, öron, fötter och händer samt luktar på oljorna. En mjuk massage som stärkar ditt immunförsvar och återskapa homeostas. En upplevelse för kropp och själ.                                       

Behandlingen tar ca 60 minuter.

Mer information angående oljorna finns på doTERRA

 

REGNDROPPSMASSAGE - RAINDROP TECHNIQUE 

Raindrop Technique med eteriska oljor är en unik behandling som bygger på metoder som har används i århundraden för att återuppliva kroppen och sinnet. Den har inspirerats av den nordamerikanska indianernas tradition att titta på norrskenet samtidigt som de inandas den stärkande doften från barrträden i närheten. Raindrop Technique skapar balans och harmoni i kroppen genom att kombinera massage och särskilda tekniker för att kanalisera energi. I behandlingen används eteriska oljor som skapar en atmosfär av andlighet och lugn.

Upptäck själv denna unika metod för välbefinnande både till kropp och själ.

Raindrop Technique tar nomalt en timme.
Eteriska oljor som används :
Oregano
Thyme
Basil
Cypress
Wintergreen
Majoram
Aroma Siez
Peppermint
Valor II
Ortho Ease Massage Oil
V6 Enhanced Vegetable Oil

Oljorna är kraftgivande gåvor från växtriket som verkar återställande på kropp, själ och sinne. Rekommenderas dock inte till doftkänsliga personer.

Vid regndroppsterapi används de eteriska oljorna Valor, Oregano, tomjan, Vintergröna, Basilika, Cypress, Mejram, Pepparmint och Aroma Siez på fötter och rygg.

Valor II är en oljeblandning bestående av Gran, Blå Renfana, Frankincense, och Rosenträ. Den verkar både på det kroppsliga och det andliga planet och inger en känsla av styrka, mod och själv-förtroende. Den har en balanserande inverkan på den fysiska kroppen och dess struktur.

Oregano har antivirus,- antibakteriella,- antisvamp,- antiparasit,- antiinflammatoriska egenskaper och är stärkande för immunförsvaret och luftvägarna. Den motverkar åldrande och är en kraftfull antioxidant. Den eteriska oljan innehåller naturligt förekommande karvakrol och har en karaktärisk god doft som gör oljan till en hörnsten i regndroppsupplevelsen.

Timjan har antibakteriella-, antisvamp-, antivirus- och antiparasitegenskaper och är en av de starkaste kända antioxidanterna, motverkar åldrande och har en stärkande inverkan på bl.a. immunförsvaret, luftvägarna, nervsystemet och matsmältningssystemet. Den etersika oljan med sin varma örtdoft hjälper till att skapa en känsla av mening och harmoni. 

Basilika är starkt muskelavslappnande, antibakteriell, antivirus, antiinflammatorisk och verkar upplyftande vid mental trötthet. Den eteriska oljan har en frisk, örtaktig doft som är lugnande och uppfriskande.

Cypress förbättrar blodcirkulationen och stärker blodkapillärerna, är muskelavslappnande, vätskedrivande och verkar mot infektioner. Den främjar också matsmältningen och verkar lindrande för andningsbesvär. Den har en frisk, örtaktig doft som skapar en känsla av säkerhet och jordning. 

Vintergröna är antikoagulerande, muskelavslappnande, anti-inflammatorisk, kärlutvidgande, smärtstillande, blodtryckssänkande och lindrar alla typer av smärta. Den mintiga doften är stimulerande och uppfriskande när oljan används utvärtes. OBS! Innehåller metylsalicylat - skall  även inte användas vid graviditet!)

Mejram är lindrande för muskler och leder, bra för matsmältningssystemet, antibakteriell, antisvamp, kärlvidgande, slemlösande och blodtryckssänkande. Har en värmande effekt på både kropp och sinne. Främjar peristaltiken i tarmsystemet och lindrar tillfällig stress och oro. Den är en viktig olja som kan användas vid massage och träning. 

Aroma Siez är en oljeblandning bestående av Basilika, Mejram, Lavendel, Pepparmint och Cypress. Den fungerar antiinflammatoriskt, är muskelavslappnande och stimulerar blodcirkulationen och lindrar värkande, stela, inflammerade och skadade muskler. Är också lindrande vid huvudvärk.

Pepparmint är antiinflammatorisk, antitumör, antiparasit, antibakteriell, antivirus, antisvamp, verkar stimulerande för gallan och matsmältningen, allmänt smärtlindrande och dämpar aptit. När den används utvärtes skapa den en sval, pirrande känsla på huden vilket gör den till en viktig del av Raindrop Technique. Kylande!

Mer information: 
A statistical Validation of Raindrop Technique, av Dr. David Stewart
https://www.youngliving.com/raindrop/


SHIATSU

 

 

Vad härligt att du är intresserad av Shiatsu!

2019 började jag min utbildning som Shiatsuterapeut. Utbildningen går över flera år. Tanken är att man lär sig stegvis och praktiserar mycket genom att erbjuda många elevbehandlingar (minst 120 behandlingar).

Ju mer behandlingar jag ger, desto mer erfarenhet får jag. Just nu har jag kommit så långt att jag få erbjuda välgörande grundbehandlingar i avslappnande syfte i min verksamhet (Obs. inga färdigutbildade terapeutiska behandlingar än!). 

Vad är SHIATSU? Shiatsu är en effektiv behandlingsmetod som har sina rötter i Japan och i traditionell kinesisk medicin. Shi-atsu (som betyder fingertryck) utförs med handtryck och fingertryck på akupunkturpunkter längs med kroppens energibanor (meridianer) i ett rogivande och tryggt tempo. Förutom att behandla och balansera ett brett spektra av hälsoproblem så är Shiatsumassage djupt avkopplande och mentalt och känslomässigt stärkande. Behandlingen utförs traditionellt på en mjuk madrass (futon) på golvet men kan även utföras sittande eller på massagebänk. Patienten, som bör ha mjuk och ledig klädsel av naturlig material (långärmad, långbyxor samt strumpor), kan ligga på rygg, sida eller mage. Med tryck, sträckningar och mjuka justeringar arbetar terapeuten i ett dynamiskt flöde. Genom denna mjuka beröring, värme och omsorg, får patienten en påminnelse om hur det är att kännas hel och att ”bara vara”. Effekten blir gradvis djupare vid regelbundna behandlingar.

Behandlingstid 60-90 minuter 

Aktuellt pris (som ökar stegvis med min utbildningskunskap):
Okt - Dec 2020:  350 kr
Jan - Mar 2021:  400 kr
Apr - Jun 2021:  450 kr
Jul -  Sep 2021:  500 kr
Okt - Dec 2021:  500 kr
Jan - Mar 2022:  590 kr
(Ord. pris: 890 kr)

Läs mer:
https://www.svd.se/vara-kroppar-ar-levande-natverk http://www.europeanshiatsufederation.eu/what-is-shiatsu/

 

Access Bars (Pressur med 32 punkter på huvudet och i ansikte)

 

Minns du när du senast var fullständigt avslappnad? 

Behandlingstekniken Access Bars är djupt avslappnande och en utrensande energibehandling. Den innebär att 32 olika punkter (Bars) på huvudet och ansiktet får en lätt och mjuk beröring. Punkterna kan ses som hållare som binder tankar, känslor och idéer. Områden som det rör är t ex glädje, medvetenhet, läkning, lugn, åldrande, tid, kontroll, pengar, kreativitet, kroppen, sexualitet. Genom behandlingen balanserar du punkterner samt energiflödet i kropp och sinne. 

Access Consciousness grundades 1990 av Gary Douglas och sedan dess under 16 år har Gary utvecklat Access i samarbete med Dr. Dain Heer. Idag finns Access Bars i många länder över hela världen och har tusentals utövare.

En Access Bars behandling går till så att du under ca. 60-75 minuter ligger fullt påklädd under en filt på en massagebänk. Det enda du behöver göra är att ta emot behandlingen. Efter behandlingen känns det i sämsta fall som om du precis har fått en underbar massage. Många upplever att tankebruset har tystnat, att de sover djupare, är mer avslappnade, har mer energi och glädje. Bars används också mot stress och kronisk värk.

Pris
60 min kostar 580 kr.

Vid bokning av 5 behandlingar vid ett och samma tillfälle ges 5% rabatt på hela summan. Vid bokning av 10 behandlingar vid ett och samma tillfälle ges 10% rabatt.

Ärrvävnadsbehandling enligt Mc Loughlin Scar Tissue Release (MSTR)

Ärr kan vara smärtsamma och se obehagliga ut och även uppröra oss emotionellt på grund av den traumatiska händelsen som skapade den.

Dina ärr kan även ha stor inverkan på andra besvär. De kan orsaka:

Som tur är finns hjälp tillhands...

MSTR ärr en innovativ, smärtfri och naturlig metod för att hjälpa dig med dina ärr. Ett försiktigt fingertoppstryck appliceras på området för att frigöra begränsningarna i ärren. Man forcerar ingenting, metoden utförs alltid inom din toleransnivå och är lämplig på postoperativa ärr, t.ex. från: 

MSTR löser upp spänningar i ärren, även om de är flera år gamla. Det kan vara denna "release" som din kropp har väntat på. Tre till fem MSTR behandlingar är ofta tillräckligt för att få en förändring som, du både kan se och känna.

 

FÖRETAGSMASSAGE/KONTORSMASSAGE/FRISKVÅRD

Allt fler företag har insett att massage är en form av friskvård som lönar sig i längden. De anställda
mår bättre och sjukskrivningarna minskar. Dessutom är det avdragsgillt för företaget (mer information finns här).

Jag jobbar både med behandling av problem och förebyggande för att undvika problem
längre fram. Jag kommer gärna till er och behandlar på plats – det är mest effektivt både för
företaget och den som behandlas.  Massagebänk och all annan nödvändig utrustning tar jag med
och ni tillhandahåller bara utrymmet med ca. 23+ grader rumstemperatur. Behandlingstiden för de anställda kan variera olika (förstagångsbesök /följebesök).

Om ni inte har utrymme för massage på arbetsplatsen är ni välkommen till min massagemottagning.
Begär offert

  

EVENTMASSAGE 

Boka mig som massör på t.ex.:

Massagebänk och all annan nödvändig utrustning tar jag med och ni tillhandahåller bara ett lämpligt utrymme med ca. 23+ grader rumstemperatur. SEK 800/arbets-och resetimme. Resekostnader (kilometerersättning) tillkommer med SEK 5/km.
Begär offert

 

REIKI - en avslappnande energibehandling

 

/treatment-reiki-1.jpg

Reiki är en mjuk och samtidigt effektiv behandlingsmetod vid till exempel smärta och stress, oro och fysiska och mentala spänningar. Reiki arbetar med kroppens naturliga läkningsprocesser och fyller på energiförrådet – en metod med många användningsområden i vårt moderna samhälle.

Reiki i dess nuvarande form kommer från Japan, men har tusenåriga rötter i bland annat Tibet.
Reiki är en form av healing – men förutsätter ingen religiös tro eller övertygelse, varken för utövaren eller den som blir behandlad. Reiki kan ges och tas emot av alla, oavsett om man är spirituellt eller vetenskapligt lagd, och man behöver inte "tro på healing" för att det ska fungera.

Modern forskning visar att metoden är effektiv i en rad olika sammanhang. Reiki klassas idag som rehabiliterande friskvård av Skatteverket. Reiki arbetar på flera plan samtidigt, dels genom den fysiska beröringen, som aktiverar "må-bra-hormoner" i kroppen som till exempel oxytocin, dels genom kroppens subtila energisystem som vid exempelvis akupunktur och akupressur. Likheter finns även med terapier som Rosenmetoden, som går ut på att smärtsamma minnen lagras i kroppen i form av fysiska spänningar och blockeringar, och genom beröringen löser man upp spänningarna och klienten kan då släppa taget om det som orsakade smärtan från början. Reiki healing är en holistisk behandlingsmetod, som utgår från att kropp och psyke är en helhet. Därför behandlar man ofta hela kroppen, även om man har besvär som upplevs som begränsat till ett visst ställe.

Vad betyder ordet Reiki?
Reiki är japanska och består av två ord: rei, som betyder "universell" och ki, som betyder "livsenergi" och motsvaras av kinesiskans chi och prana i Indien.

Reiki-idealen
Just idag, släpper jag all ilska.
Just idag, släpper jag all oro.
Just idag, tackar jag för alla mina välsignelser.
Just idag, utför jag mitt arbete hederligt.
Just idag, är jag vänlig mot mina medmänniskor och alla levande varelser.

Hur går en Reikibehandling till?
Vanligen ligger man ner på en behandlingsbänk och alltid fullt påklädd. Om man inte har tillgång till en bänk, eller om man av någon anledning inte kan ligga ner, kan behandlingen även utföras när man sitter på en stol.
Reikiutövaren lägger händerna på olika punkter på klientens kropp (eller håller dem strax ovanför), antingen enligt ett standardschema eller spontant efter klientens behov (chakrabalansering eller lokalt på ett område där du som klient har värk eller smärta). Oftas börjar man med huvudet och kroppens framsida, och sedan baksidan från skuldrorna och ner till fötterna. En normalbehandling tar cirka en timme. Ofta upplever även Reikiutövaren saker under behandlingen, som exempelvis intensiv värme, pirrningar, stickningar och pulseringar när händerna läggs på olika positioner på klientens kropp.
Efter behandlingen följer ofta ett kortare samtal om både klientens och reikiutövarens upplevelse, vilka kan vägleda klienten i vidare bearbetning av tankar och känslor som kommit upp i samband med behandlingen. Utövare som är medlemmar i Förenade Reikiförbundet har tystnadsplikt.
Mer information hittar du på förbundets hemsida, som också är källan till texten ovan.

 

ÖRONAKUPRESSUR

Öronakupressur/akupunktur är kanske mindre känt än kroppsakupunktur, men den är en enkel form av akupunktur som kan användas till mycket. I vetenskapliga studier har det klarlagts att akupunktur är smärtlindrande, höjer immunförsvaret, reglerar fysiologiska obalanser och har en lugnande effekt. Socialstyrelsen räknar inte längre akupunktur som alternativ medicin utan jämställer den med annan sjukvård.

/oronakupunktur-kropp.jpg /oronakupunktur-nada.jpg

Öronakupunktur passar bra vid behandling av smärta, funktionsstörningar, rökavvänjning, oro, ångest och sömnstörningar eftersom den ger ro, harmoni, förbättrad sömn, dämpar ångest och ökar vitalitet.

Hur gör man?
Målet med akupunktur är enligt TKM (Traditionell Kinesisk Medicin) att påverka energiflödet genom att stimulera punkterna. Sterila tunna engångsnålar sticks i bestämda punkter i varje öra (som sitter kvar i 20-40 minuter) och/eller man använder kulplåster (utan stick!) / långtidsnålar under en längre tid (upp till 10 dygn). Behandlingen görs oftast på sittande patienter, gärna i grupp. Metoden är effektiv och säker. 

Finns det ett alternativ till nålar?
Det är möjligt att behandla i örat utan stick med en nål. Man kan tejpa fast en liten metallkula (magnet, guld, silver,...) eller ett litet frö på en bestämd punkt i örat. Kulan eller fröet utövar ett tryck på punkten, en form av akupressur. Det kan vara ett bra alternativ till nålakupunktur på patienter som är rädda för att bli stucken, vill inte bli stucken, som bär blodsmitta eller som är för unga för akupunktur. 


Vad sker i kroppen vid akupunktur?
Akupunktur påverkar på flera nivåer i nervsystemet, frisätter olika hormoner (t.ex. endorfiner och oxytocin), neurotransmittorer och den verkar balanserande. 

Finns det situationer där man inte kan få öronakupunktur?
Ja, det finns absoluta kontraindikationer: vid livshotande tillstånd - tillstånd som behöver utredas vidare - smärtor av oklart ursprung som kan betyda att annan behandling (evempelvis operation) behövs - allvarliga hjärtfel, hjärtklaffsopererade och vid infekterad hud på insticksområdet i örat (eksem, psoriasis). 

Dessutom finns det relativa kontraindikationer, t.ex.: blodförtunnande medicin, graviditet, blödarsjuka och mer. Här ska man rådgöra med behandlande läkare. Kontakta mig gärna om du känner dig osäker eller vill veta mer.

Kan man få massage och öronakupressur samtidigt?
Öronakuppressur kan ge en omedelbar minskning av muskelspänning. Massagen blir effektivare. Fråga mig gärna om du vill veta mer eller om du vill ha öronakupressur innan eller under massagen. 

 

KINESIOTEJPNING 

Testa tejpning för en snabbare läkning vid problem med hälsena, stuckning av foten, översträckning av hand- eller fingerled, golfarmbåge, tennisarmbåge (musårmbåge), menstruationsbesvär, ryggskott, spänningshuvudvärk, m.m.

Kinesiotejpning kan lindra smärta och underlättar lymfdränage genom att mikroskopiskt lyfta huden. Den tejpade delen bildar små upphöjningar i huden. Resultatet blir att tryck och irritation tas bort från nervändar och smärtreceptorer och smärtan lindras. Trycket lättar gradvis i det lymfatiska systemet och flödet underlättas, vilket förstärker och påskyndar kroppens egen läkning. Blodcirkulationen ökar och slaggprodukter transporteras bort.

Kinesiotape har den unika egenskapen att den kan rehabilitera 24 timmar om dygnet. Tejpningen ger stöd och balans utan att hindra rörelsefriheten. Tejpen är elastisk och lika tunn som huden med en funktion som kanaliserar bort vatten, vilket gör att den skadade kan duscha eller bada utan att behöva byta tejpen. Efter ca. fem dagar har klistret i tejpen gradvis försämrats och därmed är också rehabiliteringsförmågan försämrad, byt därför tejp var femte dag.

 

MEDIYOGA

MEDIYOGA kan definieras som en form av body-mind träning, en helhetsträning som stillar sinnet, ökar kroppsmedvetenhet och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem men som också bidrar till ökad rörlighet, flexibilitet och styrka.

FÖR VEM?
MEDIYOGA är för alla oavsett fysiska förutsättningar eller ålder. Rörelserna är enkla och mjuka. Den anpassas efter dina behov och den kan göras på ullmattan, sittande på stol eller stående. De delar som ingår i övningarna i passen är andning, fysiska positioner, fysiska rörelser, ögonposition och ljud. Målet är att synkronisera dessa delar med varandra tillsammans med uppmärksamhetsträning i kroppen. Grunden och den röda tråden i träningen är andningen som är den del som tydligast knyter ihop de mentala och fysiska aspekterna. Mediyoga är en terapeutisk form av Kundalini-yoga och används idag i förebyggande syfte för att få fysisk och psykisk balans men också som ett verktyg inom rehabiliteringen i sjukvården.

Vinsterna är:
* minskade stresshormoner
* bättre sömn
* bättre immunförsvar
* stärkt självkänsla
* ett lugnare och tryggare sinne
* ett bättre förmåga att fokusera
* mindre värk och smärta
* ökad rörlighet
* samt en fantastisk möjlighet till återhämtning och läkning.

Ett mediyogapass är mellan 60-90 minuter långt och utförs i ett rum med nedtonad belysning, levande ljus och lugn musik. Man ligger ner på mattor och den som är frusen använder en filt. Om man har ett diskbråck eller ett ont knä eller andra fysiska restriktioner är det bra att ha ett hjälpmedel. Det kan vara en kudde under knäna eller en stol att sitta på.

Passet börjar med det lugna djupa andetaget. Det är långsamma övningar som följer andetaget. Det centrala är att känna kroppens reaktioner och att kunna urskilja om smärtan beror på skadan eller bara en stram muskel. Efter övningarna är det dags för avspänning och då sitter eller ligger man ner och passet avslutas med meditation.

Deltagarna ska träna hemma till nästa gång. Det är lätt att bli rörelserädd när man har en skada och inom mediyoga får man lära sig att känna efter vad som är rätt rörelse och vad som inte fungerar.

Känn dig välkommen oavsett om du vill med på en fysisk eller psykisk resa eller kanske för att hitta balansen mellan kropp och sinne.

ANVÄND DITT FRISKVÅRDSBIDRAG! Skatteverket godkänner att du använder ditt friskvårdsbidrag (som de flesta får av sin arbetsgivare) till att utöva MEDIYOGA. Personer med FaR® (fysiskt aktivitet på recept) får 200 kr rabatt på första MediYoga kursen och 20 kr rabatt på ett pass som drop-in.

Boka gärna direkt ett individuellt pass på Bokadirekt.se eller fråga mig när nästa gruppträning börjar. Du kan också hitta information angående kurser på min FB-sida.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)